VvE-beheerder uit Beuningen verdacht van grootschalige fraude
Vermoeden van verduistering bij VvE’s
Recent bracht De Gelderlander, geschreven door Frank Houtappels, een opvallende zaak in het nieuws waarbij een VvE-beheerder uit Beuningen verdacht wordt van grootschalige fraude. De beheerder, een 59-jarige man, wordt ervan beschuldigd in totaal 850.000 euro te hebben verduisterd van verschillende VvE’s in de regio Nijmegen, Wijchen en Groesbeek. De situatie heeft veel opschudding veroorzaakt, aangezien de beheerder verantwoordelijk was voor het beheer van dertig VvE’s en door velen werd vertrouwd.
Grote bedragen verdwijnen van VvE-rekeningen
De zaak, die begon in het voorjaar van 2022, kwam aan het licht toen bleek dat er grote bedragen verdwenen van de gezamenlijke bankrekeningen van de betrokken VvE’s. Honderden appartementseigenaren zagen hun geld plotseling verdwijnen zonder duidelijke verklaring. Na aandringen van meerdere VvE’s, gaf het gerechtshof in Arnhem toestemming voor vervolging, waarna de politie een onderzoek startte dat meer dan een jaar duurde.
Verdachte aangehouden na langdurig onderzoek
Nu, na ruim een jaar, is de verdachte aangehouden, zo meldt een woordvoerder van het arrondissementsparket Oost-Nederland. Naast de beheerder is er nog een andere persoon als verdachte verhoord, maar over diens rol in de zaak worden geen verdere uitspraken gedaan. Wat duidelijk is, is dat de aangehouden beheerder op dit moment niet vastzit en niet reageert op vragen. Wanneer er een rechtszaak zal volgen, is nog niet bekend, maar het parket verwacht dat dit nog enkele maanden kan duren.
Aanpak door politie aanvankelijk beperkt
Het is opmerkelijk dat de politie de zaak in eerste instantie liet liggen vanwege tijdgebrek. In hetzelfde jaar werden er in het oosten van Nederland al zo’n 1500 strafzaken geschrapt wegens gebrek aan menskracht. Het feit dat deze zaak nu toch opgepakt wordt, brengt enigszins erkenning voor de slachtoffers die zich jarenlang machteloos voelden.
Artikelen uit De Gelderlander
De Gelderlander heeft uitgebreid verslag gedaan van deze zaak. De oorspronkelijke berichten zijn te lezen via de volgende links:
- VvE-beheerder (59) liet tonnen verdwijnen en wordt nu, na ruim een jaar onderzoek, aangehouden.
- Fraudeur verduistert 7 ton van VvE’s, maar politie en justitie laten de zaak zitten: ‘Frustrerend en teleurstellend’.
- Beuningse VvE-fraudeur die tonnen liet verdwijnen toch vervolgd: ‘Erkenning dat het belangrijk is’.
- Hoe stilletjes het geld uit de flat verdween: over de beheerder die de gezamenlijke rekening leeg achterliet.
Belang van toezicht binnen VvE’s
Deze zaak onderstreept maar weer eens het belang van goed toezicht en controle binnen een VvE, vooral wanneer er externe partijen worden ingeschakeld voor het beheer. Voor VvE’s is het belangrijk om niet blindelings te vertrouwen op een beheerder, maar ook regelmatig zelf inzicht te krijgen in de financiële situatie en waar nodig vragen te stellen of externe controles te laten uitvoeren.
Steeds meer verneem je van fraude van beheers/bestuurders binnen de VvE. Waarbij leden ernstig worden gedupeerd omdat hun reserves bestemd voor onderhoudskosten wordt geplunderd. Leden zullen de pot moeten aanzuiveren. Nog erger wordt het m.i. indien een VvE een lening is aangegaan voor verduurzaming gebouw. Volgens mij zijn dan de leden hoofdelijk aansprakelijk voor deze lening en gehouden aan aflossings en rentekosten, je moet er niet aan denken.
Beste Mowini,
Door een recente wetswijziging zijn de leden in een VvE niet meer hoofdelijk aansprakelijk voor een door de VvE aangegane duurzaamheidslening. Leden zijn slechts aansprakelijk voor dat deel van de lening dat overeenkomt met het aandeel in de VvE dat zij overeenkomstig de splitsingsakte hebben.