VvE verliest rechtszaak over illegale parkeerplaatsen

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) uit Driebergen-Rijsenburg heeft een rechtszaak over illegale parkeerplaatsen verloren, dat meldt Nieuwsblad De Kaap recent. De VvE moet nu een dwangsom van tienduizenden euro’s betalen aan de gemeente (Utrechtse Heuvelrug) omdat ze 17 illegale parkeerplaatsen had aangelegd. Nederlandvve.nl bespreekt wat er in Driebergen Rijsenburg aan de hand was.

Parkeernood leidt tot aanleg illegale parkeerplaatsen

Bij Parkflat Beukenhorst was er sprake van enorme parkeernood. De vaak bejaarde bewoners van de serviceflat parkeerden hun auto’s daarom al jaren in de groenstrook. Het bestuur van de VvE heeft daarom opdracht gegeven om een gedeelte van de groenstrook te asfalteren. Daarvoor is geen vergunning aangevraagd. De gemeente was daar niet over te spreken en legde een last onder dwangsom op.

VvE doet niets en verbeurt dwangsommen

Als het asfalt op 1 november 2017 niet zou zijn verwijderd, dan moest de VvE € 20.000 aan dwangsommen aan de gemeente betalen. Omdat de VvE niet alsnog een vergunning had aangevraagd en het asfalt niet had verwijderd, is de dwangsom daadwerkelijk opgelegd. Bij de Raad van State ving de VvE vorige week bot.

Raad van State: dwangsom moet betaald worden

In een spoedzaak hoopte de VvE dat de dwangsom van tafel zou gaan, maar dat gebeurde dus niet. De reden daarvoor is dat de VvE niet kon aantonen dat er tijdig bezwaar tegen het dwangsombesluit was gemaakt. De gemeente ontkende dat ze iets ontvangen had, maar de advocaat van de VvE zei dat het tijdig was ingediend. Omdat de VvE dat niet kon bewijzen, ging de Raad aan dat punt voorbij. De dwangsom blijft dus in stand en de VvE moet betalen.

Poging tot legalisatie door de VvE

De voorzitter van het bestuur meldt aan Nieuwsblad De Kaap dat het niet aanvragen van de vergunning te wijten is aan naïviteit. Weliswaar werd het parkeren in de groenstrook gedoogd, maar met het asfalteren van gemeentegrond ging de VvE blijkbaar te ver. De VvE probeert nu om alsnog een vergunning te krijgen, maar of die nog wordt verleend is onzeker.

Illegale parkeerplaatsen en de VvE

VvE’s zijn niet alleen gebonden aan interne regels, zoals de regels uit de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement, maar ook aan de overheidsregels. Dat betekent dat een VvE niet zomaar werkzaamheden op haar eigen terrein mag verrichten als daarvoor een vergunning van de gemeente nodig is: ook niet als die werkzaamheden op grond van de reglementen wel zijn toegestaan. Het verrichten van werkzaamheden op andermans grond, zoals van de gemeente, mag uiteraard al helemaal niet. Of de 17 illegale parkeerplaatsen die VvE van Parkflat Beukenhorst aanlegde zich op haar eigen grond bevonden of gemeentegrond is Nederlandvve.nl onbekend.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 13 november 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.