Voorzitter van de VvE, wie is dat?

Om met de deur in huis te vallen: de ‘voorzitter van de VvE‘ bestaat niet. Er is een voorzitter van het bestuur en een voorzitter van de vergadering, maar dat is wat wezenlijks anders dan een zogenaamde ‘voorzitter van de VvE’. In dit artikel wordt uiteengezet hoe het zit, en waar het misverstand vandaan komt. En tot slot wordt uitgelegd dat er eigenlijk niet zoveel mis is met de term. In de praktijk dan, dat wel.

Voorzitter van de vergadering is geen bestuurder (tenzij…)

De verschillende organen van de VvE hebben elk hun eigen functies en bevoegdheden. Het belangrijkste orgaan is de vergadering van eigenaren, die alle besluiten mogen nemen en alle bevoegdheden heeft die volgens de splitsingsakte niet aan andere organen zijn toebedeeld. De vergadering wordt geleid door een voorzitter. Die wordt door de verschillende modelreglementen de “voorzitter van de vergadering genoemd”. De voorzitter van de vergadering leidt de vergadering, organiseert deze en zet zijn handtekening als er een uitgave wordt gedaan uit het reservefonds. Hij is echter geen bestuurder van de VvE, tenzij…

…er een meerkoppig bestuur is

Het bestuur van de VvE wordt gevormd door één of meer bestuurders. Als er één bestuurder is, dan is het verboden dat de voorzitter van de vergadering tevens bestuurder van de VvE is. Dat leidt uitzondering als er meerdere bestuurders zijn. In dat geval mag de voorzitter van de vergadering ook lid zijn van het bestuur, maar dat moet niet per se.

Maar wie is dan de ‘voorzitter van de VvE’?

Zelfs als de voorzitter van de vergadering tevens lid is van het bestuur, of zelfs voorzitter van het bestuur, bestaat er niet zoiets als een ‘voorzitter van de VvE’. Formeel gesproken dan, want in de praktijk komt het heel vaak voor dat de voorzitter van het bestuur ook de vergaderingen voorzit. Het is dan logisch – en in het dagelijks taalgebruik gebruikelijk – dat hij wordt aangeduid als voorzitter van de VvE. Kortom: formeel gezien bestaat hij niet, maar in de praktijk dus wel degelijk. Op deze website gebruiken we de term echter niet om e.e.a. juridisch zuiver te houden en verwarring te voorkomen, maar in de praktijk is er niet zoveel mis met de term.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 21 november 2016.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

5 reacties over “Voorzitter van de VvE, wie is dat?

  1. R.Noordam schreef:

    Ik heb zelf een glazenwasser kan de voorzitter van de VvE de glazenmaker van mij opzeggen, want de glazenwasser betaal ik zelf en komt niet uit de pot van de VeV

  2. Kees schreef:

    Ja dat kan omdat ramen en kozijnen behoren tot de vve

  3. Aysel schreef:

    Goedemiddag, wanneer een bewoner een probleem heeft, wat valt onder VVE, wat niet opgepakt wordt of wordt uitgesteld of wordt tegengewerkt door één bestuurslid, wat kan een bewoner daar tegen doen? Voorbeeld, lekkage aan het dak of problemen met de verwarming.
    Wij hebben nl bewoners in het bestuur zitten die nogal nonchalant met klachten van de bewoners omgaan. Het heeft bij mij 3 jaar geduurd voordat ze de lekkage op het dak hadden gerepareerd. Kunnen ze dit maken en binnen hoeveel tijd dienen zij eigenlijk klachten van de bewoners op te lossen?
    Mag een bestuurslid zomaar uitspraken doen, dat een bewoner niet geholpen kan worden terwijl de klacht onder VVE valt.

  4. S>Pals schreef:

    Goedendag
    Mijn vraag.
    Mag een Voorzitter of secretaris als bestuurslid aanblijven als deze naar het buitenland vertrekt en vanuit het buitenland toch zijn functie uit blijven oefenen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.