Wie mag welke functie uitoefenen in de VvE?
Functies VvE
Via de VvE-vraagbaak krijgen we regelmatig vragen over wie welke functies in de Vereniging van Eigenaars (VvE) mag uitoefenen (of juist niet). Bijvoorbeeld: mag iemand die geen lid is bestuurder zijn van de VvE? Of: Mag een huurder lid zijn van de kascommissie? De Modelreglementen zijn hier niet altijd duidelijk over: zo staat alleen in Modelreglement 2006 een duidelijke regeling over de kascommissie en wordt de VvE-beheerder in de oudere modelreglementen niet met zoveel woorden genoemd. Dit artikel is een korte samenvatting van de hoofdregels. Meer uitgebreide informatie vindt u hier.
Het bestuur
In principe mag iedereen een bestuursfunctie uitoefenen in de VvE. Het doet niet terzake of de bestuurder lid is (eigenaar), huurder of wellicht helemaal niets met het pand te maken heeft. De enige voorwaarde die gesteld wordt is dat de vergadering van eigenaars de bestuurder kiest. Lees hier meer over het VvE-bestuur.
De kascommissie
De kascommissie moet uit leden van de VvE bestaan. Bovendien geldt als vereiste dat zij geen lid van het bestuur of voorzitter van de vergadering zijn. Een huurder kan dus nooit lid van de kascommissie zijn. Daarnaast moet ook de kascommissie, net als het bestuur, door de vergadering van eigenaars benoemd worden. Lees hier meer over de kascommissie van de VvE.
De beheerder
De VvE mag met elke aanbieder van beheerdiensten een overeenkomst sluiten. Voor de beheerder gelden geen beperkingen: het maakt dus niet uit of deze (tevens) eigenaar is of huurder in dezelfde VvE. Wel verdient het altijd aanbeveling om goed te zoeken naar een beheerder die echt bij uw VvE past. Gebruik daarvoor de handleiding beheerder vinden. Lees hier meer over de VvE-beheerder.
Vergoeding voor verrichte werkzaamheden
De VvE is verplicht om een onkostenvergoeding te betalen aan de vrijwilligers. Ook kan er een forfaitaire vergoeding uitgekeerd worden, dit is de zogenaamde vrijwilligersvergoeding. De VvE kan ervoor kiezen om de onkostenvergoeding te verdisconteren in de vrijwilligersvergoeding. Indien de functie van bestuurder / beheerder uitgeoefend wordt door een professionele partij, hangt de verschuldigde vergoeding af van de overeenkomst. Tot slot: indien de functionaris geen professionele partij is, verdient het aanbeveling niet meer te betalen dan de door de belastingdienst vastgestelde maximale vergoeding. Gaat u hier overheen, dan is er sprake van loondienst en moet de VvE ook sociale lasten afdragen. Lees hier meer over de onkostenvergoeding voor vrijwillig werk in de VvE.
Gerelateerd
– Bestuur, commissies en vergadering: taken en bevoegdheden (over de organen van de VvE)
– TIP: Wie mag welke functie uitoefenen (of juist niet) (meer uitgebreide informatie)
– Onkostenvergoeding voor bestuur en commissies
In het bestuur zit oa de Beheerder, en we hebben een voorzitter ALV, nu neemt de echtgenoot van de Beheerder, tevens zoon van de Voorzitter ALV plaats in de kascommissie. Is dat niet een familieverstrengeling?
Geachte heer, mevrouw,
Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.
Met vriendelijke groet,
Webredactie Nederlandvve.nl
ik heb ook een vraag moeder is de algemene voorzitter en de dochter is de finacele medewerkster mag dit samen gaaf in de woongemeenschap