Woon een rondleiding bij en leer van een VvE die verduurzaming samen heeft gerealiseerd

Ben jij benieuwd hoe je jouw VvE kunt verduurzamen en wil je leren van een succesvolle aanpak? Meld je dan aan voor de rondleiding en ervaar zelf hoe een grote VvE het verduurzamingstraject heeft aangepakt. Ontmoet de betrokken experts, krijg antwoord op al je vragen, en doe inspiratie op voor je eigen VvE!

Vorig jaar heeft de ledenvergadering van een grote VvE in Amsterdam Nieuw-West akkoord gegeven voor groot onderhoud en verduurzaming. Momenteel zijn de werkzaamheden volop aan de gang. De appartementseigenaren die betrokken waren bij de voorbereiding willen hun kennis graag delen met andere VvE’s. Daarom nodigen ze nu geïnteresseerden uit voor een rondleiding op vrijdag 22 november. Deze rondleiding biedt een unieke kans om de praktijk van verduurzaming te zien: van de uitdagingen die komen kijken bij de uitvoering tot de oplossingen die zijn bedacht door de betrokken experts. Het doel is om appartementseigenaren te inspireren en concrete middelen te bieden voor hun eigen VvE. Ben jij appartementseigenaar en twijfel je over de verduurzaming van jouw VvE? Kom dan de werkzaamheden bij deze flat bekijken en meld je onderaan dit artikel direct aan!

Locatie: De Anslijnflat in Amsterdam

Als je het centrum van Amsterdam verlaat via de Overtoom en de Lelylaan, zie je aan de kop van de Sloterplas de grote galerijflat uit de jaren zestig: de Anslijnflat. Dit gebouw is eigendom van de Vereniging van Eigenaren (VvE) Meer en Vaart en telt ruim 200 appartementen, inclusief bedrijfsruimten en garages. Ongeveer een kwart van de woonappartementen is in particuliere verhuur. Het beheer van de VvE ligt volledig in handen van vrijwilligers, ondersteund door Pro VvE Beheer. Sinds 2021 werkt de VvE aan een ingrijpende renovatie, met als doel zowel groot onderhoud als energiebesparing. De werkzaamheden zijn in september 2024 gestart.

Van idee naar uitvoering: een bouwteam als oplossing?

Al jaren leefde bij de VvE-leden de wens om het gebouw te verduurzamen. Veel appartementseigenaren zullen dit herkennen: de wil is er, maar hoe pak je dat aan? Wat moet er geregeld worden, en wie gaat het uitvoeren? Tweeënhalf jaar geleden besloot de ledenvergadering om een deel van het onderhoudsbudget in te zetten voor de inhuur van experts. Hiervoor werd in eerste instantie €50.000 vrijgemaakt. Een aantal eigenaren selecteerde de experts, die vervolgens een bouwteam vormden.

Een bouwteam is een samenwerkingsverband van verschillende experts die in een vroeg stadium bij een bouwproject worden betrokken. Het doel van een bouwteam is om gezamenlijk een goed doordacht plan op te stellen, waarbij vanaf het begin de kennis en ervaring van alle betrokkenen wordt ingezet. Hierdoor kunnen de plannen beter op elkaar worden afgestemd, risico’s in kaart worden gebracht en kosten worden beheerst.

Lodewijk Berkhout, eigenaar-bewoner en voorzitter van het bouwteam, deelt wekelijks tips via zijn LinkedIn-pagina om andere appartementseigenaren op weg te helpen. Aan Nederlandvve.nl vertelt hij over het opzetten van het bouwteam:

“Het grote voordeel van een Vereniging van Eigenaren is dat je experts kunt inhuren om één super doordacht stappenplan te maken, toepasbaar op alle appartementen. Als je dit schaalvoordeel wilt benutten, is het belangrijk om de juiste experts te selecteren. Dat kost tijd, maar die investering betaalt zich later dubbel en dwars terug.”

Stappenplan: zo kan je het verduurzamingstraject aanpakken

Berkhout deelt zijn praktische stappen voor het samenstellen van een bouwteam met Nederlandvve.nl:

  1. Inventariseer de behoeften: Bespreek met de VvE-leden wat er moet gebeuren. Heb je architectonisch, financieel, bouwkundig of bouwfysisch advies nodig? Of allemaal?
  2. Stel selectiecriteria op: Zorg ervoor dat je duidelijk maakt waar experts aan moeten voldoen, zoals ervaring met VvE’s of specifieke kennis van jouw regio.
  3. Zoek geschikte kandidaten: Gebruik je netwerk, vraag andere VvE’s om advies, en zoek op internet naar geschikte experts.
  4. Beoordeel hun antwoorden en motivatie: Vraag de geselecteerde experts om hun visie op het project en aandachtspunten. Maak daarbij gebruik van je selectiecriteria om de beste expert te kiezen.
  5. Bezoek de kandidaten: Maak een afspraak bij de best scorende aannemers. Berkhout vertelt hierover:“Bij mijn project had aannemer A een prachtig verhaal opgeschreven, dus ik ging met hoge verwachtingen bij zijn bedrijf op bezoek. Maar hij was te laat en ik zag een rommelige werkplaats. Aannemer B had summiere antwoorden opgeschreven, maar toen ik hem in de ogen keek zag ik intrinsieke motivatie om prachtige kozijnen te gaan maken. En zijn werkplaats is super georganiseerd. Stap zes heeft dus enorme meerwaarde.”

De voordelen van een bouwteam?

Het samenstellen van een bouwteam biedt veel voordelen. Door alle expertises vanaf het begin aan tafel te hebben, kunnen de plannen beter afgestemd worden en worden risico’s vroegtijdig in kaart gebracht. Berkhout: “Het grote voordeel van een bouwteam is dat alle experts vanaf het begin betrokken zijn. Zo worden er geen overhaaste beslissingen genomen, en worden zowel de kosten als de uitvoerbaarheid goed bewaakt. Het geeft enorm veel vertrouwen om te weten dat alle partijen op één lijn zitten, ook als er tegenslagen zijn.”

Het bouwteam werkt met een open begroting, gebaseerd op eenheidsprijzen en offertes van onderaannemers. Een onafhankelijke kostendeskundige beoordeelt deze offertes op realistische prijzen en controleert bijvoorbeeld of hoeveelheden en het aantal opgegeven vierkante meters klopt. Dit zorgt voor transparantie en vertrouwen in het proces.

Alternatief kan een VvE ervoor kiezen om eerst een plan te maken en dan offertes op te vragen bij verschillende aannemers. Maar dit heeft nadelen, zoals minder betrokkenheid van de aannemer in de beginfase, wat kan leiden tot hogere kosten of onverwachte complicaties tijdens de uitvoering.

Meld je aan voor de rondleiding

Lodewijk Berkhout is één van de initiatiefnemers van de rondleiding. Hij zegt hierover: “Veel appartementseigenaren twijfelen nog over verduurzaming. Daarom nodigen wij hen van harte uit om tijdens deze rondleiding al hun vragen te stellen aan de betrokken experts. Ze hebben ons enorm geholpen en nemen graag de tijd om je van advies te voorzien. Of het nu gaat om de eerste stappen, de kosten, of speciale uitdagingen zoals vleermuizen of monumenten, je kunt al je vragen stellen.”

Datum: Vrijdag 22 november 2024
Tijd: Vanaf 13:00 uur tot 17:00 uur, met iedere 30 minuten een presentatie
Locatie:    Nicolaas Anslijnstraat 197, Amsterdam (bij de bouwkeet)

    Dit bericht is geplaatst op  donderdag 24 oktober 2024.

    Reacties


    Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

    Reageren op dit artikel kan hieronder.
    Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

    Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.