CV-ketel vervangen, aandachtspunten voor appartementseigenaren

Appartementseigenaren die in hun Vereniging van Eigenaren (VvE) geen gemeenschappelijke verwarmingsinstallatie hebben en nog niet zijn aangesloten op een warmtenet, hebben een eigen CV-ketel. Een CV-ketel gaat doorgaans zo’n 15 jaar mee voordat die moet worden vervangen. Bij het vervangen van de CV-ketel is oplettendheid geboden. Vooral voor appartementseigenaren. Nederlandvve.nl legt uit hoe dat zit.

Rookgasafvoer controleren bij vervangen CV-ketel

Heel belangrijk is om te laten controleren of de rookgasafvoer van de VvE nog wel in orde is. De installateur moet namelijk garanderen dat de rookgasafvoer nog net zo lang mee kan als de nieuwe ketel. Daarnaast moet de rookgasafvoer ook geschikt zijn voor het type ketel dat de appartementseigenaar wil installeren. Niet alle rookkanalen zijn namelijk geschikt voor moderne HR-ketels. Als die worden aangesloten op een verkeerde afvoer, dan bestaat het risico op koolmonoxidevergiftiging. Lees hier tips voor een veilige rookgasafvoer in de VvE.

Nederland gaat van het gas af, toch CV-ketel vervangen?

Nederlandse huishoudens gaan steeds meer van het gas af. Dat geldt ook voor VvE’s. Toch kan het verstandig zijn om de CV-ketel te vervangen. Het hangt namelijk af van de vraag of er al concrete plannen zijn om de VvE aan te sluiten op een warmtenet. Mariken Stolk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zegt daarover in het magazine van VvE Belang:

“Het is logisch dat mensen twijfelen over de vervanging van hun cv-ketel. Het antwoord is voor iedere situatie anders. Zo speelt mee hoe oud de cv-ketel is en of deze nog werkt, hoe goed de woning is geïsoleerd en natuurlijk wat de plannen van de gemeente zijn. Komt er een warmtenet, en zo ja op welke termijn?”

 

Komt er wel voor ieder huishouden een warmtenet?

Daar komt bij dat het nog maar de vraag is of er wel daadwerkelijk een warmtenet komt voor ieder huishouden. In maart 2018 schreef Nederlandvve.nl op basis van diverse onderzoeken al dat gasloze huishoudens onbetaalbaar zijn. En NOS.nl liet begin 2019 weten dat huishoudens die al zijn aangesloten op warmtenetten, zich beklagen over de hoge prijzen.

Nieuwe CV-ketel combineren met isolatie-maatregelen

Het valt dus nog te bezien of elk huishouden wordt aangesloten op een warmtenet. Er kan dus gekozen worden voor een alternatief, waarbij wel alvast wordt voorgesorteerd op een gasloos huishouden, maar er voorbereidingen worden getroffen om de woning geschikt te maken voor een warmtepomp. Dat kan door de woning te isoleren. In 2030, als de woning helemaal van het gas af moet zijn, kan dan de warmtepomp geïnstalleerd worden.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 27 mei 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

5 reacties over “CV-ketel vervangen, aandachtspunten voor appartementseigenaren

  1. D. Van Meurs centrale Verwarming schreef:

    Hallo, ik ben installateur in de regio zuid holland, veel appartementen hebben een clv systeem, deze is vaak nog voor de vr ketels, en moeten aangepast worden voor de hr toestellen. Wat zeker niet vergeten moet worden dat elk, type cv ketel een rookgas terugslagklep moet hebben, dit om te voorkomen dat de rookgas van de buren in het toestel van de bewoners komt. Dit komt weer doordat de niewe generatie cv ketels beter terug moduleren icm de nieuwe thermostaat.
    En van het gas af? Ik denk het niet… teveel haken en ogen voor de gewone burger …. een nieuwe cv ketel, met de juiste thermostaat en inregeling is het meest duurzaam en milieu vriendelijk. Aardgas is immers niet vies…
    Succes allen

  2. Rik van Bavel schreef:

    Hallo! Ik verbaas me erover dat er tussen de regels door gewoon weer een HR ketel wordt geadviseerd. Zeker omdat er nu extra kosten bij komen voor de controle/aanpassing van de rookgas afvoer. Juist nu is het omschakelen naar een warmtepomp (of ander alternatief) misschien wel de moeite waard! By the way, ik werk bij (overroeld), een warmtepomp op hoge temperatuur, dus ik ben gekleurd. Maar dat maakt het niet minder waar. Onderzoek alle opties!

  3. Arie vd Ven schreef:

    Zelf ben ik ook installateur, en ik raad iedereen aan gewoon een HR gasketel aan te schaffen. Warmtepompen zijn ontzettend duur in aanschaf en gebruik. Daarnaast zal je voor vele duizenden euro’s moeten gaan isoleren, en dan nog is vaak niet behaaglijk. Doordat de warmtepomp nog in de experimentele fase zit zijn er volop problemen en klachten. De huidige HR gastoestellen zijn zeer betrouwbaar en goedkoop in aanschaf, en verbruik. En ze branden op schoon aardgas!

  4. Dick schreef:

    Mag een VvE bsstuurder de warmte in het complex zelf regelen door maar met regelmaat en eigeninzigt de cv aan en uit te zetten
    en maar van 21 graden naar 15 graden te zetten en vele van de 90 appartementen in het complex
    maar ongevraagd in de kou zitten

  5. W. van Anholt schreef:

    Ik woon in een appartementencomplex met 16 eenheden verdeeeld over 4 verdiepingen. Het complex is 13 jaar oud en nu wil ik mijn HR cv ketel vervangen. De rookgasafvoer is individueel. Mijn vraag is nu wat moet er gedaan worden aan het rookgasafvoer, camera-inspectie of moet het rookkanaal sowieso aangepast worden? Ik krijg daar verschillende antwoorden op.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.