Eigenaar garagebox betaalde geen elektrabijdrage aan VvE: ongerechtvaardigde verrijking?
De eigenaar van een garagebox heeft jarenlang niets betaald voor zijn elektraverbruik. In 2005 is de elektra in de garagebox aangepast. Er is toen weliswaar een kWh-beter gemonteerd, maar die was rechtstreeks aangesloten op de hoofd kWh-meter van het gebouw. De elektrakosten van de eigenaar van de garagebox zijn daardoor jarenlang door de Vereniging van Eigenaren (VvE) betaald. Toen de VvE daar achter kwam, heeft zij de eigenaar gesommeerd om de elektrakosten aan de VvE te vergoeden. Die heeft vervolgens een beroep gedaan op verjaring. De rechter moest eraan te pas komen en heeft recent een uitspraak gedaan. Hieronder lees je hoe dat oordeel luidt en hoe de rechter daartoe kwam.
VvE vordert betaling elektrakosten van eigenaar
De VvE heeft berekend dat het totale elektraverbruik van 2005 tot en met 2021 ongeveer € 4.600,- bedroeg. De eigenaar weigert dat echter te betalen. Interessant detail is dat de betreffende eigenaar tot 2018 ook bestuurder was van de VvE. Uit de uitspraak valt af te leiden dat hij ook toen de elektra in de garagebox werd aangepast, al bestuurder was. De VvE beroept zich daarom mede op bestuurdersaansprakelijkheid. Die vlieger gaat echter niet op. Wel vond de rechter dat er sprake was van ongerechtvaardigde verrijking.
Ongerechtvaardigde verrijking
De rechtbank vond dat de VvE terecht een beroep deed op ongerechtvaardigde verrijking. De eigenaar van de garagebox is namelijk verrijkt: hij heeft kosten bespaard doordat de elektra van zijn garagebox door de VvE is betaald. De VvE op haar beurt is daardoor verarmd, wat ook nodig is voor het slagen van een beroep op ongerechtvaardigde verrijking. Voor de verrijking bestaat geen rechtvaardiging. De vraag of de eigenaar – die ook bestuurder is geweest – de situatie met de elektrische installatie bewust in stand heeft gelaten of dit heeft verzwegen is niet relevant. Want ook als de eigenaar dat niet heeft gedaan, is zijn verrijking ongerechtvaardigd. Bovendien vindt de rechter het redelijk dat de eigenaar de elektrakosten alsnog vergoedt aan de VvE. Daarom slaagt het beroep van de VvE op ongerechtvaardigde verrijking.
Vordering van de VvE verjaard?
De eigenaar van de garagebox doet vervolgens nog een beroep op de verjaringstermijn van 5 jaar die in artikel 3:310 BW staat. De vordering die betrekking heeft op de jaren 2005 tot en met 2021 is volgens hem namelijk grotendeels verjaard. Dat beroep slaagt niet. De verjaringstermijn van 5 jaar begint namelijk pas te lopen op het moment dat de VvE zowel bekend is met de gebeurtenis die de schade heeft veroorzaakt, met de schade als met de aansprakelijke persoon. De VvE heeft aangegeven dat de VvE er pas in 2021 achter is gekomen dat de elektra van de garagebox was aangesloten op de hoofdmeter van het gebouw. Dat betekent dat schadeveroorzakende gebeurtenis uit 2005 (namelijk de verandering van de aansluiting), pas in 2021 bekend is geworden en dat de verjaring toen pas is gaan lopen. De vordering van de VvE is dus nog niet verjaard.
Eigenaar garagebox veroordeeld om elektrakosten aan VvE te vergoeden
De eigenaar van de garagebox is daarom veroordeeld om de kosten van zijn elektraverbruik aan de VvE te vergoeden. De rechter gaat er daarbij van uit dat het bedrag dat de VvE heeft genoemd klopt. Deze is namelijk gebaseerd op de meterstand van de meter die zich in de garagebox bevindt en op de gemiddelde kWh prijs over de afgelopen jaren. De man moet naast de elektrakosten ook de incassokosten en proceskosten aan de VvE vergoeden.
Reacties
Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl