Zo herkent de VvE funderingsproblemen

De daken, funderingen en gevels zijn zowat de belangrijkste onderdelen van het gebouw. Aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) dus de taak om funderingsproblemen tijdig te herkennen. De fundering draagt immers het volledige gebouw, maar staat wel bloot aan vocht en kou. Goed onderhoud en het voorkomen van problemen is dus essentieel. Nederlandvve.nl bespreekt daarom hoe de VvE funderingsproblemen kan herkennen.

Oorzaak van funderingsproblemen

Funderingsproblemen kunnen ontstaan door verzakkingen als de zandplaat waarop die ligt onvoldoende draagkracht heeft. In steden als Rotterdam en Amsterdam komen juist relatief veel rottende palen voor. Paalrot wordt vaak veroorzaakt door dalende grondwaterstanden. Ook palenpest is een veel voorkomende oorzaak. Dan worden de houten palen aangetast door bacteriën. Verder kan er sprake zijn van een te hoge belasting van de fundering, bijvoorbeeld door later geplaatste toevoegingen zoals een dakopbouw. Ook trillingen door verkeer of bouwwerkzaamheden kunnen voor funderingsproblemen zorgen.

Problemen aan de fundering herkennen

Door funderingsproblemen gaat het gebouw verzakken. Dat is te herkennen aan scheve vloeren of scheuren in de muren of gevels. Ook hoogteverschillen tussen het gebouw en de straat, of zelfs tussen de ene en de andere kant van het gebouw kunnen duiden op een probleem met de fundering. Als de VvE een van die symptomen herkent, is het belangrijk een deskundige in te schakelen.

Risicogebieden voor funderingsproblemen

In sommige delen van Nederland komen meer problemen aan de fundering voor dan in andere delen. Dat komt doordat de grond overal verschillend is, wat ook weer gevolgen heeft voor de bouwwijze. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) houdt een ‘digitale funderingsviewer‘ bij, waarop te zien is waar in Nederland de meeste funderingsproblemen voorkomen.

Aanpak van funderingsproblemen

Er zijn verschillende manieren voor de VvE om funderingsproblemen aan te pakken. Welke aanpak de juiste is, hangt af van het type fundering en van de oorzaak. De meest verstrekkende is om de volledige fundering te vernieuwen. Er worden dan nieuwe palen naast de oude palen geplaatst. Het is ook mogelijk om in de wanden kassen te maken, en daarin stalen buizen naar beneden te slaan. Die worden vervolgens volgestort met beton (vandaar de naam: stalen buispaal) waarna de kas wordt dichtgemetseld. Een andere manier is om de paalkoppen te verlengen. De oude rotte paal wordt afgezaagd, en er wordt een nieuwe paalkop geplaatst.

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 14 mei 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.