De dictatuur van het bestuur

09-05-2012 Leestijd: 3 minuten Deel dit artikel

“Ik bepaal het want ik ben de voorzitter van de VvE” hoorden we op een VvE vergadering. Geluiden als deze en andere verontrustende berichten bereiken ons regelmatig. Wat dacht u van schreeuwende bestuurders in vergaderingen? Bestuurders (of zelfs beheerders) die weigeren een toelichting op de jaarstukken te geven? Het gebeurt nogsteeds dat mensen zich ontpoppen als een soort dictator als ze een machtspositie hebben. Wij moeten deze bestuurders en beheerders helaas teleurstellen. U bent namelijk in dienst van de vergadering van eigenaars en niet de baas over de VvE.

Voorzitter van de vergadering

De voorzitter van de vergadering is niet noodzakelijk dezelfde persoon als de voorzitter van het bestuur (maar de functies kunnen wel gecombineerd zijn). De voorzitter van de vergadering is de persoon die zorgt voor het in goede banen leiden van de vergadering. Hij zorgt er dus voor dat de agenda gevolgd wordt, houdt orde, geeft mensen het woord en geeft aan wanneer iets ter stemming gebracht kan worden.

Het bestuur

Het bestuur is belast met het uitvoeren van de besluiten van de vergadering der eigenaars (ook wel ALV genoemd). Als het bestuur uit meerdere personen bestaat, kan een van hen de voorzittersrol op zich nemen. Dit houdt onder meer in dat deze persoon in de bestuursvergadering als voorzitter (van de bestuursvergadering) optreed. Uit het feit dat het bestuur de besluiten van de ALV moet uitvoeren blijkt al dat het bestuur niet het orgaan is dat de beslissingen neemt; dit is bijna altijd de vergadering van eigenaars. Zaken waar het bestuur wel zelfstandig over mag beslissen zijn bijvoorbeeld zeer spoedeisende onderhoudszaken (tot een door de vergadering vast te stellen bedrag), het (laten) incasseren van achterstallige bijdragen en soortgelijke zaken die niet kunnen wachten tot er een vergaderbesluit is genomen of die zodanig dagelijks van aard zijn dat een vergaderbesluit overbodig zou zijn.

De vergadering der eigenaars (ALV)

Zoals aangegeven is het de vergadering van eigenaars die de beslissingen neemt in de VvE. De ALV is zogezegd het hoogste orgaan in de VvE. Een paar voorbeelden: het bestuur maakt de jaarstukken en de begroting op en presenteert deze aan de vergadering. Het is vervolgens de vergadering die de stukken vaststelt. Daarnaast is het zo dat de vergadering besluit tot het al of niet uitvoeren van onderhoud en over hoe dit gefinancierd wordt (uit de reserves, uit een andere begrotingspost of door middel van bijstorten?). Het bestuur moet de besluiten van de vergadering ten alle tijden opvolgen.

Conclusie

Er bestaat dus geen voorzitter van de VvE en het bestuur heeft het zeker niet voor het zeggen. Dit is ook zeker niet het geval wanneer het bestuur een stemmenmeerderheid heeft door het ronselen van volmachten. Daarnaast geldt het ook nog zo dat de stem van het bestuur soms niet eens meegeteld hoeft (mag!) te worden wanneer ze niet stemt in het belang van zichzelf als eigenaar maar als er sprake is van belangenverstrengeling (jurisprudentie).

Gerelateerd

TIP: VvE Bestuur kan ‘te allen tijde’ worden ontslagen

TIP: VvE Bestuur weigert inzage in offerte’s (artikel)

– Voorzitter vergadering kan tevens bestuurder van de VvE zijn (artikel)

– Informatie over de organen van de VvE en de taken van het bestuur

VvE-beheerder stemt mee over eigen ontslag (artikel)

Reacties

47 reacties
Bekijk de reacties