Ontslag VvE-bestuur is altijd mogelijk
Over een punt dat niet op de agenda van de vergadering van de Vereniging van Eigenaars (VvE) staat, kunnen in principe geen besluiten genomen worden. Zoals in een recent vonnis van de rechtbank in Amsterdam te lezen is, leidt een besluit over een niet geagendeerd onderwerp tot vernietigbaarheid. VvE-leden hebben het recht om voorafgaand aan de vergadering te weten waarover besluiten genomen zullen worden.
Er zijn echter besluiten die de vergadering te allen tijde kan nemen.
Ontslag VvE-bestuur kan ‘te allen tijde’
Op grond van de modelreglementen kunnen twee soorten besluiten te allen tijde genomen worden. Het gaat hier om het ontslag van de voorzitter van de vergadering of om het ontslag van het bestuur (één of meerdere bestuurders) van de VvE. Omdat de reglementen bepalen dat dit besluit ‘te allen tijde’ genomen kan worden, hoeft het ontslag dus niet op de agenda te staan. Kortom, de vergadering van eigenaren, kan altijd – wanneer zij dat wil – het bestuur of de voorzitter van de vergadering ontslaan. De andere formaliteiten moeten echter wel in acht worden genomen. Ontslag VvE-bestuur is dus altijd mogelijk.
Agendering voor alle andere besluiten
Alle andere besluiten zullen moeten worden geagendeerd. Daarnaast zullen de andere formaliteiten die gelden voor de vergadering in acht moeten worden genomen, zoals de oproeptermijn en het adres waarnaar de uitnodiging gezonden wordt. Indien deze formaliteiten niet in acht worden genomen, zijn de besluiten vernietigbaar. De rechter zal echter niet tot vernietiging overgaan indien blijkt dat de verzoeker (tot vernietiging) geen belang heeft bij vernietiging of omdat hij niet in zijn belangen is geschaad door het niet in acht nemen van de formaliteiten.
ik zocht een ontslagbrief voor bestuurder en beheerder
Beste heer / mevrouw Berfelo,
Een ontslagbrief voor het bestuur is niet nodig. Een vergaderbesluit volstaat. Na een besluit is het bestuur niet meer in functie. Onder de knop VvE-documenten hierboven kunt u een opzegbrief voor de beheerder vinden.
Met hartelijke groeten,
Redactie Nederlandvve.nl
Hartelijk dank voor uw snelle reactie! Met vriendelijke groet, J.S. Berfelo
Beste,
Ik ben momenteel penningmeester, en dus lid van het bestuur. Ik heb op 23 Juli de VVE leden laten weten dat ik per direct mijn functie neerleg, en niet meer als penningmeester wil optreden. Niemand reageert hierop. Hoe kan ik dit proces versnellen, kan ik me uit laten schrijven bij de KVK en de bank? Om dit te doen moet er een nieuw persoon zijn, maar ik wil absoluut geen lid meer zijn van het bestuur wegens onoverkomelijke problemen die ik met de VVE heb, en dus als bestuurslid direct met mijzelf. Ik wil van deze verantwoordelijkheid af. Hoe kom ik hier per direct vanaf?
Bent u alleen penningmeester? Of enig bestuurder?
Moet er als een bestuur ontslagen is direkt een ander bestuur klaar staan of is daar een termijn aan verbonden. Zo ja, hoelang is deze termijn
Is een opzegtermijn van 6 maanden gebruikelijk voor een bestuurder/beheerder van een VVE?
Geachte heer, mevrouw,
Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.
Met vriendelijke groet,
Webredactie Nederlandvve.nl
Tellen mandaten ook mee bij het ontslaan van een bestuurder?
Op een vergadering kwam spontaan het functioneren van een bestuurslid ter sprake. Meerdere leden wilden dit bestuurslid ontslaan. Sommige van deze leden hadden volledige volmacht als mandaat. Tellen de afgegeven volledige mandaten ook mee?
Uw uitleg is duidelijk en zou graag op de hoogte blijven.