Liftonderhoud: wat moet je geloven en wat vooral niet?

Een van de grootste kostenposten op de begroting van de Vereniging van Eigenaren (VvE) is de lift. Niet alleen de periodieke liftkeuring kost geld, maar ook het liftonderhoud. Daarnaast zijn liften op een gegeven moment aan vervanging toe. Het probleem voor VvE’s zit er vaak in dat de technische kennis bij het bestuur vaak ontbreekt. Liftspecifieke kennis ontbreekt vaak al helemaal. Dat leidt tot problemen, blijkt uit de praktijk. Nederlandvve.nl bespreekt dit probleem.

Aanbevolen liftonderhoud niet noodzakelijk

Uit de liftenbranche komen regelmatig verhalen over liftonderhoud dat wordt aanbevolen, terwijl dat helemaal niet noodzakelijk is. Liftadviseur Philip Riem deelde daarover in de VvE Nieuws LinkedIn groep diverse voorbeelden. Bijvoorbeeld over de onderhoudsfirma die zei dat de grendels van de liftdeuren vervangen moesten worden op last van de keurende instantie. Echter bleek de keurder dat helemaal niet te hebben gezegd. Een ander voorbeeld dat Riem gaf is over een onderhoudsfirma die adviseerde de liftbesturing te vervangen. Ook dat bleek onzin: de lift liep geheel storingsvrij. Soms wordt er echter ook bewust misbruik gemaakt van onwetendheid van VvE-bestuurders of VvE-beheerders. Riem:

“Vorige week sprak ik een vve beheerder. Een onderhoudsfirma beweerde dat in het display niet alleen de verdieping zichtbaar moest zijn maar ook de huisnummers van die verdieping. 🤔 De beheerder, niet op zijn achterhoofd gevallen, belde naar de keurende instantie en kreeg daar vanzelfsprekend te horen dat dit grote onzin was.”

Hoe voorkom je onnodig liftonderhoud?

Het maken van onnodige kosten aan liftonderhoud is te voorkomen door zelf goed op te blijven letten. Als het aan kennis ontbreekt of als er twijfel is, kan een second opinion gevraagd worden aan een liftadviseur. Het is dan wel van belang dat die adviseur geen belang heeft bij het onderhoud dat hij adviseert. Wellicht een open (lift)deur, maar liftadviseur Peron van Stralen schreef daarover in zijn boek MVO dat dit nog altijd geregeld voorkomt. Hij stelt in zijn boek daarom de retorische vraag (p. 151):

“Zoek je een adviseur die belangen heeft om een bonus te verdienen en daardoor een lage vergoeding voor zijn advies vraagt? Of wil je liever een adviseur die een vergoeding vraagt voor het advies waar je het beste mee gediend bent?”

Verkeerd liftadvies door complexe liftinstallaties

Omdat liftbedrijven complexe machines maken is het mogelijk dat onderhoud wordt geadviseerd dat helemaal niet nodig blijkt te zijn. Vandaar dat VvE’s er verstandig aan doen om zich goed te laten adviseren. Niet alleen door het onderhoudsbedrijf, maar ook door de liftadviseur. En verder is het van belang om ook die adviseur scherp te houden, door in geval van twijfel een second opinion te vragen. Twijfelt u dan nog steeds? Raadpleeg dan de VvE-vraagbaak van Nederlandvve.nl.

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 28 mei 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Een reactie over “Liftonderhoud: wat moet je geloven en wat vooral niet?

  1. Peter schreef:

    Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend. Een sigaar uit eigen doos. Ditzelfde geldt voor hypotheken, verzekeringen, auto’s, cv-ketels, energieccontracten, etcetera, etcetera. Ofwel, schoenmaker, blijf bij je leest, en laat de vakman zijn werk doen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.